dilluns, 17 de març del 2014

L’ESCOLA Dr. ARRUGA DE BEGUR HA CELEBRAT LA SETMANA CULTURAL

Alumnes de 6è.


La passada setmana, del dia 10 al dia 14, vam celebrar la setmana cultural a l’escola Dr.Arruga. Com cada any, s'hi treballa un tema en concret i aquest any ha tocat el tema de l’art. Tots els alumnes ens vam distribuir en 10 grups formats per nens barrejats de P3 fins a 6è, i cada dia fèiem un taller diferent en les dues hores que teníem, de 10 a 11 del matí i desprès del pati fins a un quart d’una perquè havíem de portar els nens petits a les seves classes i així cada dia.
Els cinc tallers eren els següents:

MÚSICA I DANSA


De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Cada dia treballàvem el tema del dia: la samfaina, l’havanera “la gavina”, el quadre “la masia” de Joan Miró, l’escultura “el pensador” de Auguste Rodin, i el poema “una vegada” de Joana Raspall. Al nostre grup li va tocar treballar sobre el pensador, ens van seure en tamborets i ens vam quedar quiets en la mateixa postura que l’escultura. Després del pati, ens van posar música i vam haver de ballar però expressant el que crèiem que pensava el pensador quan escoltava aquella música; per exemple, si posaven música d’espies, ballàvem com espies o detectius, i si posaven música romàntica, ballàvem com romàntics.

ESCULTURA


De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

El primer dia, van haver-hi grups que els hi va tocar fer una escultura sobre la samfaina; per fer la samfaina van utilitzar una paella de cartró i ingredients de porexpan. 
El següent dia de setmana cultural, van fer una escultura sobre la gavina que hi sortien: vaixells de cartró i plàstic, les Illes Medes de paper pintat, gavines de paper, peixos de paper, etc… 
El tercer dia, van haver-hi grups que van fer una escultura de la masia, feta de cartró pintat, tela i algunes coses més. 
El quart dia, van fer una escultura del pensador, de Rodin, amb: paper transparent, taps de suro, taps de plàstic, pots de iogurt, … 
I l’últim dia de la setmana, dos grups van fer una escultura de dos gegants d’aproximadament un metro 75 , i es va fer de teles i diferents tipus de papers.

IMATGE


De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur
Era un taller on es treballava la imatge de diferents maneres. Per exemple, el dia que el tema era la samfaina vam fer un Lipdub, que és un vídeo on s’hi canta i balla, i se sincronitzen veu i imatge i representa algun tema. 
En el taller vam haver de fer una verdura que estigués a la samfaina. Després alguns nens havien de fer els cartells, on hi posava per exemple: “Afegim el pebrot”. I seguidament els professors gravaven i després el van penjar a la web de l’escola. 
El dia que treballàvem el poema “una vegada” de Joana Raspall, vam fer un telenotícies sobre un gegant que va passar per Begur. Els personatges eren policies, família, directora, perruquera, etc. Per fer el telenotícies ens vam repartir els personatges, després ens vam pintar la cara i ens vam disfressar. I també ens van gravar. Podeu veure el telenotícies a la web de l’escola.

TEATRE


De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur
Aquest taller tenia dues parts: en la primera fèiem expressió facial i expressió verbal. Ens donaven un paper on hi havia anotat una paraula i havíem d’expressar-la un cop sense paraules, només amb gestos i l’altre ja podíem dir una frase. 
A la segona part, després del pati, ens inventàvem una obra de teatre sobre el tema del dia: triàvem personatges, argument, moviments,..., i ens ajuntàvem els dos grups que fèiem el taller a l’aula de psicomotricitat per a representar les obres i gravar-les en vídeo. 
Ara es poden veure al web de l’escola.

PINTURA

En aquest taller treballàvem el tema del dia i l’expressàvem amb diferents tècniques pictòriques. Es poden veure els resultats del taller a l’exposició dels passadissos de l’escola.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

ELS ARTISTES ENS VISITEN


Durant la setmana cultural d’aquest any, dedicada a l’art, van venir a l’escola molts artistes del nostre poble. Van venir a fer una petita explicació de la seva manera d’expresar-se, i de les eines que utilitzaven per a fer-ho.
El dilluns 10 de març tot Cicle Inicial va rebre la visita d’un il·lustrador molt conegut de Begur que es diu Pedro Osuna, antic alumne de la nostra escola. Els va explicar com il·lustrava els contes.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Finalment els hi va il·lustrar en directe dos poemes de la Joana Raspall, un d’un cargol i una tortuga i l’altre del rellotge. Tots hem pogut veure els dibuixos al passadís de l’escola.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

A cicle mitjà, el dimarts va venir la fotògrafa Elena Carreres a ensenyar les seves eines de treball, com una càmera del seu pare, que també era fotògraf i les de la última generació. Va explicar coses de la seva feina i va ensenyar alguns dels seus treballs.

El dimecres, en Miquel Martin, va venir per explicar la seva feina com a escriptor i va respondre les preguntes dels alumnes de cicle mitjà.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

El dijous, la Francesca, la mare d’en Leo, un company de cicle mitjà, va explicar la seva feina on pot expressar el que pensa com pintora de quadres on barreja tècniques de pintura i fotografia.
Abans ja havia explicat als alumnes de Infantil tot el procès de creació d’un conte infantil, des del moment que l’autor té la idea fins que es publica.

El mateix dijous, dia 13 de març 1r i 2n varen anar a fer una visita a l’Ignasi Iglesies, un escultor begurenc. L’Ignasi els hi va explicar, com havia fet amb cicle mitjà i Educació Infantil, que feia les escultures de ferro amb materials reciclats. Feia servir: Tisores de podar, tisores de tallar, pales, monedes antigues, tenalles, molles, i molts altres materials. Per enganxar tot aquest material soldava el ferro. 
Aquest home feia escultures figuratives: l’espectador que observava la escultura havia de tenir imaginació per acabar-la de veure.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior van rebre la visita de l’actriu Olga Cercós, a la que vam fer una entrevista sobre la seva professió. Ens va explicar que abans de ser actriu havia fet moltes feines i que, encara ara, ha de treballar a la Biblioteca de Palafrugell per a poder continuar sent actriu sense patir per guanyar-se la vida. 
Per a ella ser actriu és un repte diari, per això li agrada tant la seva feina, en la qual sempre aprèn coses noves. Encara que també hi ha coses que no li agraden, com haver de desplaçar-se fora de casa. 
Vam acabar l’entrevista de cicle superior amb l’oferiment d’explicar-nos un conte que ens deixava triar entre por o fantasia. Vam triar el de por i al setembre o octubre ens l’explicarà a la Biblioteca de Begur.

També va passar per l’escola en Pere Molina, que canta amb el grup d’havaneres Peix Fregit, i va cantar la Gavina i la Bella Lola als nens i nenes de 1r i 2on. Els va explicar que ell va començar a tocar la guitarra en aquesta mateixa escola amb un mestre que hi havia abans.

LA SETMANA CULTURAL DE CICLE SUPERIOR


A cicle superior, quan no fèiem els tallers treballàvem en grups barrejats de 5è i 6è sobre un tema determinat:
El dilluns vam veure una pel·lícula, Billy Elliot, que tracta d’una família que viu en un barri pobre d’una ciutat minera. La mare s'ha mort i ni el pare ni el germà tenen feina, perquè estan en vaga. El fill petit, Billy Elliot, practica boxa, però a ell no li agrada i descobreix el ballet i s'apunta sense que el seu pare se n'assabenti, perquè segurament diria que és de noies, però un dia ho descobreix.
Però com a Billy li agrada el que fa, pren classes particulars. Però el seu pare el torna a descobrir i s’enfada molt. La professora de Billy li comenta al pare que el ballet també és de nois i el pare de Billy el va comprenent a poc a poc perquè el veu amb ganes d'aprendre. Després de molt lluitar Billy es converteix en un professional i un expert del ballet. Tota la seva família i el seu poble se sent orgullós d'ell.
La pel·lícula ens ensenya que cada persona tria el seu destí si s’esforça prou.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Dimarts, vam fer diferents feines sobre Dalí: Uns van fer la seva biografia, uns altres van imitar un dibuix seu, els altres van fer unes obres de Dalí a l’Empordà i la resta van estudiar el surrealisme. Tots els treballs estan actualment exposats als passadissos de l’escola.

Dimecres ens vam reunir tot el cicle al laboratori i vam fer una entrevista a l’actriu Olga Cercós, que va ser molt interessant.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Dijous, amb els mateixos grups de dimarts, vam fer diferents treballs sobre Carmen Amaya: Uns van estudiar la seva vida, uns altres van anar a voltar pel pobles com si fossin el grup d’amics de l’artista imitant la vida que hi feia aquí, a partir de fotos que vam trobar d’ella; uns van fer un treball sobre ella que explicava pel·lícules, balls, etc i els últims van aprendre a ballar flamenc.

El divendres al matí cada grup va treballar un poema d’en Joan Vinyoli i el vam il·lustrar. A la tarda, vam sortir pel poble de Begur i vam fer la ruta Joan Vinyoli. Als llocs per on s’estava a Begur hi havia uns cartells que explicaven alguna cosa de la seva vida a Begur i hi sortien els seus poemes. En tots els poemes d’ell sortien els seus amics i el paisatge i sovint sortia la paraula morts perquè enyorava als amics que ja no hi eren i sempre els tenia presents.

L'ESCOLA: SALA D 'EXPOSICIONS


El divendres l’ Escola Dr. Arruga semblava una sala d'exposicions de tota mena d’artistes: pintor, escultors, fotògrafs,...
Podem veure obres sobre la cançó de Frederic Sirés “Gavina”, sobre els poemes d’en Joan Vinyoli, que els nens de cicle superior varen representar quatre poemes i varen identificar el seu significat més profund.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Sobre Dalí, que els nens varen pintar tres quadres seus i varen estudiar la seva biografia i el surrealisme.

De setmana cultural de l'ART 2014. Escola de Begur

Sobre Carmen Amaya, que vam treballar la biografia i un altre grup de cicle superior van fotografiar la seva vida a Begur. 
Sobre Joana Raspall i els seus poemes, o sobre Auguste Rodin i la seva escultura “el pensador”. 
També s’hi podien veure els vídeos del taller de la Imatge o els del taller de Teatre, des de la pàgina web de l’escola, dins l’apartat “El nostre llibre”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada